Çağrı Merkezi: 0212 475 66 41

Ayak Kokusu Neden Olur ?

Ayak Kokusu Neden Olur ?

Ayak Kokusunun Sebepleri Nedir ?

Ayaklar iki sebepten ötürü kokarlar : Giydiğiniz ayakkabılar veya ayaklarınız terlidir. Bu ; terinizle bakterinin aralarında etkileşerek, bakterinin ayakkabılarınız ve çoraplarınız içinde ürettiği kokudur. Böylece ayak kokusunu azaltma girişimi sizi ayak terlemesi ve ayak giyimine yöneltir. Ayaklar ve eller vücudun herhangi bir diğer kısmından çok daha fazla ter bezleri ihtiva eder(yaklaşık her inç kare başına 3000 bez) ve terleme için hazır stok sağlarlar. Muhtemelen, bu sizde ailevi bir fenomendir; terli avuç içleriniz vardır , fakat ellerinizdeki ter, ayaklarınızdaki gibi aynı kuvvette kokuyu üretmez. Bunun sebebi ; ellerinizin hava ile temas etmesi ve ellerinizdeki terin buharlaşıp uçma şansının olmasıdır. 

Böylece ayaklarınız, ayakkabılarınızın içinde sıcaklığı kolaylıkla 102 F.a kadar yükselen bir tuzağa düşürülürler. Ter ve rutubetin birleşmesiyle karanlık ve sıcak bir ortamda, normalde, derimizde yaşayan bakterinin üremesinin artmasına zemin hazırlar. Bakteri, ayak kokusu ile birleşen bir madde olan izovalerik asidi üretir. Daha fazla nem daha fazla bakterinin, hızla çoğalmasına ve daha fazla koku üretmesine neden olur. Ayak kokmasının bir diğer nedeni de, aileden gelen bir miras olarak, hiperhidroz veya aşırı terleme olarak adlandırılan, primer olarak erkekleri etkileyen bir durumdur. Stres, bazı ilaçlar, sıvı alınımı ve hormonsal değişiklikler de vücudunuzun ürettiği ter miktarını arttırır. 


Ayak Kokusu Nasıl Geçer?

Terin kendisi değil ama terle birlikte ortaya çıkan bakteriler, kötü ayak kokusunun ana nedenini oluşturur. Bakterilerin yanı sıra mantar enfeksiyonu da ayakta ağır bir kokunun oluşmasına neden olur. Kullanılan bazı ilaçlar, ergenlik veya hamilelik dönemindeki hormonsal değişiklikler; obezite, stres ve hipertiroidi gibi metabolik hastalıklar da vücudun daha fazla ter üretmesine yol açarak ayak kokusunu tetikler. Aynı zamanda genetik etkenler de ayak kokusunda etkili olur.

Kış aylarında, tüm gün kapalı ayakkabı içerisinde kalan, hava almayan ve terleyen ayaklar nedeniyle daha fazla görülen ayak kokusundan alabileceğiniz önlemlerle kurtulabilirsiniz. 

Ayak kokusu nasıl giderilir, yöntemleri nelerdir?

Ayak kokusu gün içerisinde ayakların kullanmış olduğumuz ayakkabılar içerisinde terlemesiyle ortaya çıkmaktadır. Ter, doğal koşullar içerisinde kokusuz bir sıvıdır. Ancak terleme durumu ayakta bakteri üretimine yol açmaktadır ve bu bakteriler çok yoğun ayak kokusu sorunları oluşturmaktadır. Ayak kokusu gidermek için ayağınızda ter yoluyla üreyen bakterileri ortadan kaldırmanız gerekmektedir.

Ayak kokusu ortadan kaldırmak için ilk olarak önem verilmesi gereken etkenler ayakkabılar ve çoraplardır. Ayaklarınız çok fazla kokan bir yapıya sahip ise hava alan ayakkabıları tercih etmeniz bu konuda girişeceğiniz ilk adımlardan biri olmalıdır. Hava almayan bir ayakkabı ayağınızın çabuk terlemesine ve havasız kalmasıyla yoğun bakteri üretimine yol açacaktır. Naylon çorap kullanıyorsanız ayak kokusu riski fazladır. Ayrıca naylon çorap kullanmak ayak sağlığınızı da olumsuz etkilemektedir.


Ayak Kokusu İçin Ayakkabı Seçimi

"Ayak kokusu neden olur?" sorusunun yanıtlarından biri ayakkabı kullanımı ile ilgilidir. Ayak kokusu sorunu yaşamamak için aynı çift ayakkabıyı iki günden fazla giymemeye dikkat edin. Ayakkabınızı iki giyim arasında 24 saat süreyle havalandırın. Böylece kokunun ayakkabıya yerleşerek ayağınıza bulaşmasını önleyebilirsiniz. 

Ayakkabı alırken fileli ya da nefes alabilen bir malzemeden üretilmiş olanları tercih edin. Ayak kokusunun oluşmaması için naylon veya sentetik malzeme kullanılarak üretilen ayakkabıları kullanmayın. Mümkünse gerçek deri gibi doğal malzemelerden üretilen ayakkabıları tercih edin.

Ayaklarınızı Düzenli Olarak Kontrol Edin !

Ayak parmak aralarınızı ve tabanlarınızı her banyodan sonra düzenli olarak kontrol edin çünkü ayak kokusu nedenlerinden biri de bu kontrolün ihmalidir. Ayak parmak aralarında soyulma, ayak tabanlarında pullanma, iğne ucu gibi su toplayan kabarcıklar ve koku gibi mantar enfeksiyonu belirtileri gözlemlendiğinizde bir dermatoloji uzmanına başvurun.



Ayak Kokusunun Tedavisi 

Devam eden ayak kokusu, düşük dereceli bir enfeksiyonu veya ciddi ailevi (herediter) terlemeyi gösterir. Bu vakalarda, doktorunuz özel bir melhem tavsiye edebilir. Bu melhemi yatma zamanı, ayaklarınıza uygulayın ve sonra ayaklarınızı geçirgen olmayan bir plastik örtüyle sarın. 

Ayaklarınızı, Bir hafta boyunca,günde 30 dakika,kuvvetli siyah çay ile iyice ıslatmanız yardımcı olacaktır. Çaydaki tannik asit bakteriyi öldürür ve derideki porları kapatarak ayaklarınızı daha uzun süre kuru tutar. Her yarım kilo su içine 2 poşet çay koyun, 15 dakika kaynatın, sonra iki çeyrek soğuk su ilave edin. Ayaklarınızı bu serin solüsyonla iyice ıslatın. Alternatif olarak ayaklarınızı bir kısım sirke ve iki kısım su ile hazırladığınız solüsyonla iyice ıslatın. 

Elektrolizin, İyontoforez olarak bilinen bir şekli de ayağın aşırı terlemesini azaltabilir, Fakat, bu yöntem özel bir ekipman ve eğitim gerektirir. Bir çok ciddi hiperhidroz vakasında, cerrah, terlemeyi kontrol eden siniri kesebilir. Yeni gelişen teknolojide bu ameliyat çok daha emniyetli yapılmaktadır, Fakat bundan sonra vücudun diğer bölgelerinde terlemenin dengelendiğini (kompanze edildiğini gözlemelisiniz.(çev.not:başka bölgelerde terleme artması olabilir.)

Yorum Yap